RAZSTAVA 2015 / " 7 x 4" FKNG; Kranjska hiša-Kranj

evo1

 Dne 11.11.2015 bomo v sodelovanju z FD Janez Puhar Kranj otvorili fotografsko razstavo članov kluba FKNG.

Razstavljene fotografije v Galeriji Kranjske hiše so rezultat klubskega razpisa. Vsak član Foto kluba Nova Gorica se ga je lahko udeležil z enovito kolekcijo 8 del. Umetniška komisija kluba je iz predloženih del izbrala 7 avtorjev. Vsak je predstavljen s kolekcijo štirih fotografij. Tako smo zadostili že uveljavljenemu konceptu Galerije. Sedem velja za pravljično število vendar je bilo tokrat za člane novogoriškega fotografskega kluba premajhno. Iz prejetih del bi lahko pripravili tri take postavitve, kvaliteta razstav pa ne bi bistveno padla. Preostanek fotografij bomo uporabili za razstavo v Novi Gorici.

 

Na razstavi so predstavljena dela Mirka Bijukliča, Borisa Godniča, Simona Kovačiča, Jureta Kuštrina, Davida Lavrenčiča, Dušana Miške in Damijana Sedevčiča. Žirija je želela kranjski publiki s svojim izborom predstaviti raznolikost delovanja članov novogoriškega kluba. Razstava obsega tako črno bele kot barvne fotografije. Vse fotografije so novejšega izvora.

Mirko Bijuklič se tokrat predstavlja s kolekcijo črno belih fotografij Benetke v megli. Ob pogledu na njegove posnetke, nas tiste, ki smo že bili pozimi v vlažnih Benetkah, zazebe po hrbtu. Z Zimskimi grafikami, črno belimi posnetki zasneženih štajerskih vinogradov, nas Boris Godnič spomni na zimsko spokojnost narave. Simon Kovačič je med drugim tudi navdušen fotograf metuljev. Pet metuljev posnetih v naravnem okolju nam predstavi barvitost teh nežnih žuželk. Jure Kuštrin je raziskovalec in fotograf zapuščenih prostorov. V še tako temnih luknjah najde svetlobo in barve. David Lavrenčič na svojih posnetkih lovi fantomsko prikazen, ki straši po prostorih, ki jih fotografira kolega Jure. Prikazen posname, a jo ne ujame. Ples je nova tematika, ki jo obdeluje Dušan Miška. Z uporabo dolgih snemalnih časov poudarja gibanje plesalcev. Pri tem ohranja svojo značilnost – smisel za barvno kompozicijo. Zadnji po abecednem redu se nam predstavlja Damijan Sedevčič. Je član trojice, ki rada brska po starih oziroma opuščenih objektih. Prepričan je, da v njih ostaja sled za nekdanjimi uporabniki. Če jih ne najde v objektu, se mu prikažejo v elektronski temnici.

Dušan Miška, MF FZS, EFIAP