TOSKANA 2016

V galeriji “Učilna” v Oseku se 20. maja 2016 predstavlja petnajst članov FK Nova Gorica s fotografijami na temo Toskana. Pomembno  je, da se razstava odvija v tednu ljubiteljske kulture, torej med 13. in 22. majem 2016. Ta teden bo zaznamovalo okoli 1000 kulturnih dogodkov, ki sta jih Javni sklad RS za kulturne dejavnosti v sodelovanju z Zvezo kulturnih društev Slovenije uspela združiti pod okrilje tedna ljubiteljske kulture. Otvoritev bodo popestrili učenci 1.r Glasbene šole Nova Gorica Lana Pavlin-klavir  mentorica  ga. Larisa Stepanenko, Sara Harej-violina mentor g. Jurij Križnič ter Maks Leban-violončelo mentor Alessandro Sluga.Razstava bo na ogled do 31. maja 2016.   Vsem razstavljajočim želim še naprej dobro luč in uspeh na fotografskem področju.

Vasja Leban- F1FZS

Osek vabilo 2016 splet

Toskana 2016

Toskano pozna že skoraj vsak, ki ga zanimajo tuje dežele. Stara mesta, bogata zgodovina, kulinarika in čudovita pokrajina, so njene značilnosti. Marsikdo se na izlet odpravi izključno zaradi znamenitih toskanskih gričev. Spomladi se obarvajo zeleno, poleti zaradi pšeničnih polj dobijo zlato podobo. Atraktivnost pa ne izgubijo niti pozimi, ko jih oblivajo jutranje in večerne meglice. Pokrajino polepšajo še slikovite kamnite hišice, ki kraljujejo na vrhu gričkov ter dodatno prispevajo k pravljični podobi.

Zaradi navedenih značilnosti je Toskana izredno priljubljena destinacija med krajinskimi fotografi. Člani novogoriškega foto kluba smo se prvič v Toskano odpravili junija 2000. Na otvoritev njihove razstave v kraju Scandicci v bližini Firenc smo spremljali člane Skupine 75. Domači gostitelji so nas po razstavi založili z nasveti o fotografsko zanimivih lokacijah. Te smo v naslednjih dneh tudi obiskali.

Mirko Bijuklič je najbolj zaslužen, da smo izlete v Toskano ponavljali vsakih nekaj let. Zadnjič smo bili tam julija 2014 in decembra 2015. Zgodnja jutra in večere tik pred sončnim zahodom, ko je svetloba najlepša, smo preživeli na terenih med Sieno, Pienzo in Ascianom. Po sončnem zahodu smo ob lokalnem vinu in olivnem olju preizkušali svoje kuharske sposobnosti na kmečkem turizmu v bližini term Bagno Vignoni.

Večina tokrat razstavljenih posnetkov je nastala na zadnjih dveh foto izletih. Nekateri člani kluba so v Toskano potovali samostojno. Tudi oni so prispevali svoje fotografije. Ker je bil glavni animator za potepe po Toskani Mirko Bijuklič, smo ga določili za selektorja tokratne razstave. Izbral je fotografije   avtorjev. Temo za tokratno klubsko razstavo je podal ženski del članstva. Po njihovem odzivu in komentarjih ostalih prisotnih bomo lahko ugotovili ali smo imeli pri izboru srečno roko.

Dušan Miška, MFFZS,EFIAP