Nebesni atelje

Zamisel za razstavo se je porodila članu kluba mojstru fotografije Dušanu Miški. Razstava potuje po Sloveniji, njena prva otvoritev pa je bila decembra 2008 v galeriji Rika Debenjaka v Kanalu. V letu 2009 so bila fotografska dela predstavljena v galeriji Pasaža v Radovljici, Foto galeriji Jesenice -Avla Gledališča Toneta Čufarja, v Šmartnem v Goriških brdih in konec leta v Kulturnem domu Nova Gorica. V letu 2010 smo začeli razstavljati v Kosovelovem domu v Sežani, nadaljevali v prostorih mestne občine Nova Gorica, na uradni otvoritvi ČHE Avče, Hotel Astoria na Bledu, en del je pa razstavljen v prostorih MONG.

05_sezana_nebesni

         Kosovelov dom Sežana 

 

 


 

       

05_bled_nebesni

          Hotel Astoria Bled

 

Skupinska razstava fotografij članov Foto kluba Nova Gorica

Razstavljajo: Andrej Curk, Boris Godnič, David Lavrenčič, Doris Jug Cigoj , Dušan Miška, Igor Maurič, Ivan Maffi, Janko Lipovšek, Miloš Prinčič, Suzana Čotar, Valter Pavlin, Vasja Leban

 

Nebesni  atelje kroži nad Slovenijo

  "Duhovni vodja slovenskih impresionistov Rihard Jakopič je zapisal: Ponovitev narave ni zadovoljevala ne mene ne tovarišev. Trudili smo se, da bi mogli s pridobljenimi sredstvi izraziti najgloblja razodetja človeške duše. Pablo Picasso je dodal: Slikanje je poklic slepega človeka. Ne slika tistega, kar vidi, temveč tisto, kar čuti in kar sebi pravi, da je videl. Če oba likovna velikana nekoliko nasilno tolmačimo s fotografskega zornega kota, spoznamo, da morajo biti čisti fotografiji zapisani fotografi izjemno delavni. Ogromno morajo prehoditi, pregledati ter intuitivno predvidevati razvoj dogodkov, da bi po Jakopiču lahko izrazili najgloblja razodetja človeške duše ali da po Picassoju ne bi bili ujetniki zunanje podobe. Nenadoma je med fotografi završalo, da je zbiralnik črpalne hidroelektrarne Avče v Kanalskem Vrhu nezemeljski. Tako ogromen, da predstavlja tisti del neba, ki je pod nami in ga ne vidimo ter zvezno prehaja v zgornje nebo. Čistih površin in nenavadnih barv. Pravi čudežni atelje, ki je po velikosti nebesni, po ustvarjalnem razkošju nebeški. Dokument je postal domišljija in jo je v marsičem presegel. Ne utesnjuje avtorskih poetik in gledalčevih podoživljanj. Ne potrebujemo zrežiranih prizorov, najrazličnejših tehničnih posegov ali neskončnih iskanj, da bi izrazili prebliske duha. Očarajo nas nenavadni barvni vzorci, vesoljske razsežnosti, širokopotezni prehodi barvnih ploskev. Na vrveh visijo živobarvni delovni stroji in delavci v pisanih pajacih. Ko teh ni, jih nadomestijo radovedneži, sprehajalci, kolesarji, kotalkarji, modeli in seveda fotografi. Pogled preko roba nas zmede. Krn ima nebo zgoraj in spodaj. Zapustil je Zemljo in nas motri iz vesolja. Obratno je nebo sestopilo na trdna tla. S sestopom je dvanajstim fotografinjam in fotografom Foto kluba Nova Gorica omogočilo, da so se dokopali do zvezd. "

 

                                                                                                         Rafael Podobnik   EFIAP/g

 

Galerija