Foto kolonija Sićevo-Srbija

Na povabilo predsednika Fotografske zveze Slovenije g. Silva Slaparja, sva se z Davidom Brusnjakom iz DF Svit konec maja 2011 udeležila foto kolonije v Srbiji, katera se odvija v naselju Sićevo v Niški Banji,  eni od občin Niša.

vasja_leban_sicevo_1

zgoraj od leve: Lazar Leković (SR),dr. Ranko Durović (SR), Ivana Todorović (SR),

                         David Brusnjak (SLO),Miljenko Borenović (HR), Mirsad Mujanović (BIH)

spodaj od leve: Slavko Savić (SR), Ivan Tosić (SR), Vasja Leban (SLO),

                          Miroslav Predojević(SR), Siniša Skenderija (BIH)

(Lazar Leković sekretar Foto Savijeza Srbije, Miroslav Predojević predsednik umetnostnega sveta FSS)

  Sićevo je znano po najstarejši umetniški likovni koloniji v Jugoslaviji in Balkanu, katero je ustanovila priznana srbska slikarka Nadežda Petrović leta 1905. Od leta 1991 pa ima mednarodni značaj, odprt za umetnike različnih generacij in estetskih preferenc. Poleg nje se izvaja še  književna kolonija in foto kolonija. Na letošnji 6. foto koloniji v stalni organizaciji Foto kluba Fon Niš  in mesta Niš je sodelovalo 10 fotografov iz republik bivše Jugoslavije. Največ zaslug za foto kolonijo ima predsednik Foto kluba Fon Niš  Ivan Tosić. V Nišu so naju toplo  sprejeli, hkrati pa obrazložili, da je smisel kolonije v druženju med fotografi. Ogledali smo si vasico Gradište, cerkvico iz 14. stoletja, Mediano-pomembno arheološko najdišče iz poznega rimskega obdobja, Čele kula- kostnico v obliki stolpa, katero so zgradili turki v opomin krajevnemu prebivalstvu in vanjo vzidali 952 lobanj srbskih upornikov, Nisko Banjo- turistično mesto z zdravilno termalno vodo znano v rimskih časih in mesto Niš z naj prepoznavnim simbolom Niša -Tvrđavo. Kot gostje smo bili povabljeni v Paraćin na 10. umetniško razstavo fotografij 2011 v organizaciji Foto kluba Paraćin. Domov v Slovenijo sva se vrnila polna vtisov, predvsem na naše druženje z fotografskimi kolegi in presenečena nad gostoljubnostjo srbskih kolegov.

vasja_leban_sicevo_2

Slavko in Vasja v živo na privat TV Zona -Nišvasja_leban_sicevo_8

Čele kula -Niš

vasja_leban_sicevo_4

vasica Gradište

vasja_leban_sicevo_9

Mediana iz rimskega obdobja-Niš

vasja_leban_sicevo_10

Tečajniki Fotofiniša na predstavitvi fotografov v koloniji

vasja_leban_sicevo_6

Večerna druženja in razprave o fotografiji

vasja_leban_sicevo_5

Paraćin-Vasja in Božana Marinček

vasja_leban_sicevo_7

Paraćin-Raša Milojević (predsednik fotoclub202 Zaječar), David Brusnjak, Vasja Leban

   Vsi se pravzaprav družijo preko spletne strani Fotofinis , katero je ustvaril Foto klub Fon Niš. Namen spletne strani je druženje in razprava med fotografi o fotografiji in spodbujanje ustvarjalne fotografije. Njihova posebnost je ravno mednarodni razpis Fotofiniš 2011. Gre za kvalifikacijski del, ki se opravi  preko spleta in finalni  del, na katerega je povabljenih najboljših 24 avtorjev. Torej v Niš pride 24 najboljših avtorjev, kateri imajo 24 ur in 24 tem za fotografirat. Po 24 urah oddajo v vsaki temi po eno fotografijo. Od teh 24 avtorjev žirija določi zmagovalca iz vsake teme, na koncu pa še skupnega zmagovalca  Fotofiniš 2011. Gre za enkraten dogodek, predvsem je namen vsega druženje.

 

vasja_sicevo_fotofinis

 

fotografije Vasja Leban,  David Brusnjak, Ivana Todorović, Ivan Tosić