UNIVERZUM-fotografska razstava

Vasja_Univerzum

Galerija Kavarne in restavracije PECIVO.

 

Univerzum Vasje Lebana je nabit s prebliski, asociacijami, refleksijami na nedoumljivost vesolja, čudež celice, abstraktnost atoma, temine podzavesti, mitološke razsežnosti železa.

 Dokumentarna plat fotografije je izničena. Nič več ni važno, kaj je bilo fotografirano. Slikovno površino zavzema duhovni naboj. Če nočemo biti riba na suhem, se moramo prepustiti likovni govorici. Vendar vstop v Lebanov likovni svet ni težak, saj je poln razumskih sidrišč in čustvenih vzgibov. Kar nekaj posnetkov je antoloških v primorski, mogoče tudi v slovenski in svetovni fotografiji. Čeprav ne dajejo odgovora na poslednje skrivnosti življenja, nam ga pomagajo živeti. Pljuča se nam razširijo, čelo razjasni. Čez ramo vržemo grožnjo vesolja. Pozabimo celo na skreganost človeštva s človeštvom.                                                                               

                                                                                                   Rafael Podobnik, EFIAP/g   

Izrazni fotograf Vasja Leban, fotograf 1. razreda Fotografske zveze Slovenije, rojen 1972, živi na Visokem v Vitovljah. S fotografijo se je pričel ukvarjati leta 1999. Resneje se ji posveti leta 2003, ko vstopi v Foto klub Nova Gorica. S pridom izkorišča nasvete klubskih mojstrov in sodeluje na domačih ter mednarodnih razstavah. Pripravil je 8 samostojnih razstav. Na več kot 70 skupinskih razstavah je osvojil 39 nagrad in diplom. Od leta 2009 je predsednik kluba.

 

Razstava je postavljena na ogled do 29.2.2012