Samostojni razstavi VASJA LEBAN in DAVID LAVRENČIČ

Vljudno vas vabimo na odprtje fotografske razstave Vasje Lebana "Univerzum" in Davida Lavrenčiča "Druga izmena", ki bo v petek, 18.maja 2012,  ob 20.00 uri v galeriji Učilna Osek . 

           

            Vasja Leban -Univerzum

 vasja_osek_2012

          

            David Lavrenčič- Druga izmena

david_osek_2012

 

VASJA LEBAN 

Izrazni fotograf Vasja Leban, fotograf 1. razreda Fotografske zveze Slovenije, rojen 1972, živi na Visokem v Vitovljah. S fotografijo se je pričel ukvarjati leta 1999. Resneje se ji posveti leta 2003, ko vstopi v Foto klub Nova Gorica. S pridom izkorišča nasvete klubskih mojstrov in sodeluje na domačih ter mednarodnih razstavah. Pripravil je 8 samostojnih razstav. Na več kot 70 skupinskih razstavah je osvojil 39 nagrad in diplom. Od leta 2009 je predsednik kluba.  

 

DAVID LAVRENČIČ 

David Lavrenčič, F1 FZS, se je s fotografijo spogledoval že v mladih letih. Na vsaki poti ga je spremljal fotoaparat, s katerim je zabeležil vse, kar se mu je zdelo pomembno. Resneje pa ga je fotografija zasvojila leta 2008, ko je začel redno obiskovati Foto klub Nova Gorica. Od izkušenih kolegov si nabira znanje in tako gradi novo fotografsko pot. Najraje fotografira stare opuščene objekte in detajle zavrženih stvari. Do sedaj je sodeloval na več skupinskih razstavah in na 39. domačih ter mednarodnih natečajih. Prejel je sedem nagrad in priznanj. Pripravil je tudi dve samostojni razstavi.

 

VASJA LEBAN  "Univerzum"                               

Duhovni preboj  

  Sprehod po razstavi Vasje Lebana je vznemirljiv. Zaustavljajo nas umetniško močni posnetki. Na častnem mestu rumeno zasijejo človeške tvorbe, morda tovarniški dimniki, morda mesto, morda vesoljske rakete, morda bojni izstrelki. Jasno se odražajo na mrzli modrini vesolja. Desno je s krvavimi žarki posijalo sonce. Drugod iz modre širjave padata okrastooranžna okruška. Mogoče je zemlja izgubila privlačnost in se piramide vračajo k prapoku. Nekje se je vesolje razdelilo v modrosivo in rdečesivo polovico. V prvi domuje božanstvo, ki  mu ljudje ne dovajajo več energije. Barve ostajajo žive, risba razpada. V drugi slutimo fosilne ostanke nadčloveka. Novi prizor obvladuje velik, urbanistično urejen planet. Izza njega kuka rumena luna. Iz globin vesolja prihaja kača, ki hkrati grozi in tolaži. Naenkrat pademo v zasedo. Na sivem ozadju prežijo postave z rdečerumenimi glavami in črnimi ogrinjali. Mimoidoči prišepne, da gre za ubijalske asteroide. Strnemo s posnetkom, na katerem rdeča konica razteza rumeno ovojnico univerzuma in odriva črne silnice vzporednega vesolja. Grozi, da bo oplodila črno snov. Ker sprehoda po razstavi nočemo končati z vesoljsko grožnjo, povemo, da so veseljaki fotografijo imenovali Penetracija.    Univerzum Vasje Lebana je nabit s prebliski, asociacijami, refleksijami na nedoumljivost vesolja, čudež celice, abstraktnost atoma, temine podzavesti, mitološke razsežnosti železa. Dokumentarna plat fotografije je izničena. Nič več ni važno, kaj je bilo fotografirano. Slikovno površino zavzema duhovni naboj. Če nočemo biti riba na suhem, se moramo prepustiti likovni govorici. Vendar vstop v Lebanov likovni svet ni težak, saj je poln razumskih sidrišč in čustvenih vzgibov. Kar nekaj posnetkov je antoloških v primorski, mogoče celo v slovenski in svetovni fotografiji. Čeprav ne dajejo odgovora na poslednje skrivnosti življenja, nam ga pomagajo živeti. Pljuča se  nam razširijo, čelo razjasni. Čez ramo vržemo grožnjo vesolja. Pozabimo celo na skreganost človeštva s človeštvom.  Vasja Leban se je že dokazal z življenjsko fotografijo. S ciklom Univerzum je zaoral novo ledino. Podal se je v svet sublimnih odmevov vesolja in abstraktnih podob nezavednega. Omogoča nam, da  sanjamo skupaj z njim. 

                                                                                                         Rafael Podobnik,EFIAP-g    

 

DAVID LAVRENČIČ   "Druga izmena" 

  Bila je tovarna, bili so delavci, bilo je življenje … in bila je prva izmena. Ostala je preteklost in … druga izmena.  Ti novi akterji, ki minljivost ovekovečijo in zamrznejo v čas. Med te spada tudi David, ki nam na svoj poseben način predstavlja te neme priče minulosti. Fotografiranje je del njegovega notranjega dojemanja sveta, ki ga vidi in občuti le on, na njemu svojstven način. Postavljen v prostor časa s svojim natančnim opazovanjem in občuteno kompozicijo zazna pravi trenutek pritiska na sprožilec fotoaparata. Motivi, ki jih zajame v svoj fotoaparat so resnični, detajli izluščeni, zasanjani in abstraktni hkrati. Pozorni gledalec ob njegovih fotografijah začuti minljivost in nostalgijo, obenem pa nam ponudi popotnico optimizma in veselja do lepega.

                                                                                                        Damjan Sedevčič F2FZS