Samostojna razstava Boris Godnič

VABLJENI NA OTVORITEV IN OGLED FOTOGRAFSKE RAZSTAVE V  PETEK, 7. DECEMBER OB 18.00  GALERIJA PECIVO,    DELPINOVA 16, NOVA GORICA

10. SAMOSTOJNA FOTOGRAFSKA  RAZSTAVA JESEN (MAGIJA KRAŠKIH JEZER)

BORIS GODNIČ, MF FZS, EFIAP     

S FOTOGRAFIJO SE JE SREČAL V OSNOVNI ŠOLI. RESNEJE SE JE ZAČEL UKVARJATI LETA 1999. PRVE STROKOVNE FOTOGRAFSKE NASVETE IN NAMIGE JE NAŠEL V TUJI FOTOGRAFSKI LITERATURI, KASNEJE SE JE PRIDRUŽIL FOTOGRAFOM V FOTOGRAFSKIH KLUBIH, KJER SI IZMENJUJE FOTOGRAFSKE IZKUŠNJE. TRENUTNO JE ČLAN FK NOVA GORICA.  DO SEDAJ JE RAZSTAVLJAL NA VEČ KOT 300 SKUPINSKIH RAZSTAVAH V VEČ KOT DVAJSETIH DRŽAVAH. ZA DOSEŽENE  FOTOGRAFSKE  USPEHE JE DOBIL VEČ KOT 80 NAGRAD IN PRIZNANJ. LETA 2010 MU JE FOTOGRAFSKA ZVEZA SLOVENIJE PODELILA NAZIV  MF FZS. LETOS PA JE PRI MEDNARODNI ZVEZI ZA FOTOGRAFSKO UMETNOST,  FIAP, PREJEL NAZIV EFIAP.  JE IZRAZNI FOTOGRAF , NAJLJUBŠA MU JE KRAJINA IN NARAVA. S TRETJIM OČESOM SKUŠA UJETI TISTO, ČESAR SODOBNI ČLOVEK V HITEČEM VSAKDANJU SPREGLEDA.

fkng-boris-pecivo2012

MAGIJA KRAŠKIH JEZER

 

MOJSTRA IZRAZNE FOTOGRAFIJE, BORISA GODNIČA JE OČARAL PREPLET DVEH LIKOVNIH ČUDES: JESENSKO OBARVANE KRAJINE TER DOBERDOBSKEGA, PLANINSKEGA IN CERKNIŠKEGA JEZERA.     CIKEL JE IMENOVAL JESEN. NAVDUŠUJE VEŠČE KOMPONIRANJE KRAJINE. PODPRTO JE Z DOLGOLETNIMI ISKANJI IN IZKUŠNJAMI. PRESENEČA AVTORJEVO OBVLADOVANJE BARV. TAKO JIH IMA RAD, DA SE Z NJIMI RAČUNALNIŠKO IGRA. MARSIKAJ KAŽE, DA SE NAPOVEDUJE FAZA POPOLNE AVTORSKE SVOBODE, V KATERI BO STVARNOST POTISNJENA V DRUGI PLAN. RAZOROŽUJE GODNIČEVA LIKOVNA OBČUTLJIVOST. NE NAJDE SAMO LEPIH, AMPAK TUDI Z RAZPOLOŽENJI PREŽETIH IZREZOV. SPLET BI LAHKO IMENOVALI  MAGIJA KRAŠKIH JEZER.     BARVNO BOGASTVO NAD VODO IN V ODSEVIH JE NEIZMERNO. PRIDRUŽUJE SE NEŽNO TKANJE ZASNEŽENIH SMREK. POMIRJAJOČE ČRTE RJAVEGA TRSJA. VODA OSVOBAJA DREVESA ZEMELJSKE TEŽNOSTI. SPREMINJAJO SE V BAJESLOVNA BITJA. VČASIH SE SREČAJO V SLOVENSKI DVOJINI. TAKRAT SE VODA OBARVA ŠE BOLJ SIVO. BELA POT, KI SE NAM PRIKAZUJE IN IZGINJA, JE PRISPODOBA ŽIVLJENJA.      BORIS GODNIČ NE IŠČE DUŠE KRAJINE AMPAK JI JE DAL SVOJO.                   

                                                                                                    Rafael Podobnik, EFIAP/g