EKOLOŠKA RESNICA 2015

          FKNG ECo2015 vabilo

 

»ECOLOGICAL TRUTH 2015 – EKOLOŠKA RESNICA 2015«.

Mednarodna krožna fotografska razstava

Rotunda SNG – Nova Gorica. Od 19. junija do 30. junija 2015.

Fotografska krožna razstava EKOLOŠKA RESNICA je mednarodni projekt. Posvečen je skrbi za okolje. Razstavo organizirajo štiri društva iz štirih držav (BiH, Bolgarija, Slovenija in Srbija). Pobudnik razstave in glavni organizator je Foto klub 202 iz Zaječarja (Srbija). Letošnja razstava je njegova deveta. Ostali klubi smo se akciji pridružili leta 2013 in je to naša tretja ponovitev. Slovenski organizator je Foto klub Nova Gorica.

Na letošnjih razstavah je sodelovalo 618 avtorjev iz 66 držav. Štiri različne žirije so ocenile 8198 del, razvrščenih v štiri predpisane teme: Voda, Narava, Prosta tema-črno bele fotografije ter Prosta tema-barvne fotografije. Največja udeležba je bila v barvni prosti temi (590 avtorjev, 2352 del, 66 držav). Novogoriška žirija v sestavi Drago Prole (BiH), in domačina Mirko Bijuklič in Dušan Miška, je na temo Voda od vseh prispelih, sprejela 491 fotografij 237 avtorjev, na temo Narava 455 del 217 avtorjev, na Prosto temo-črnobele fotografije 618 fotografij 317 avtorjev in na Prosto temo-barvni posnetki 317 del 316 avtorjev. Na razstavi v Novi Gorici bodo prikazani najboljši posnetki po izboru novogoriške žirije.

Nagrade in priznanja je na novogoriškem izboru prejelo 73 avtorjev. Podeljeno je bilo tudi priznanje za najuspešnejšega razstavljavca vseh štirih tem. Zmagovalec je postal Daniel Kyndt iz Belgije. Po posameznih temah so zmagali: Indijec Subrata Bysack s fotografijo The Inqusitive, v kategoriji Voda, Francoz Marc Anagnistidis s posnetkom Agrion Jouvencelle, v temi Narava, Indijec S. P. Mukherji s fotografijo Freedom in Anglež Geoff Smith z delom Man And His Dog, v Prostih temah.

Na celotni krožni razstavi je sodelovalo 34 Slovencev. Slovenski avtorji so se dobro odrezali tudi pri nabiranju medalj in priznanj. Nagrajeni so bili: Anton Tratnik, Saša Krušnik in Sanda Žuvela Fajfarič v Zaječarju. Sasa Krušnik je tam prejel kar tri nagrade in sicer v treh temah. Danilo Lesjak, Aleksander Oblak, Miloš Prinčič, Aleksander Čufar, Marko Mulej in Simon Kovačič v Novi Gorici, Marko Mulej, Aleš Komovec, Aleksander Čufar, Sanda Žuvela Fajfarič, Anton Tratnik in Mirko Lesjak v Banja Luki ter Anton Tratnik, Aleš Komovec in Matej Skubic v Sofiji.

Odlično so se na tekmovanju EKOLOŠKA RESNICA 2015 odrezali člani novogoriškega kluba Simon Kovačič, Aleksander Oblak in Miloš Prinčič. Vsi so prejeli priznanja. Uveljavljeni člani so na razstavi potrdili, da se lahko enakovredno kosajo z svetovno fotografsko elito. Ostali udeleženci so se spoznali z svetovnimi fotografskimi trendi. Z razstavo nagrajenih del v Rotundi Slovenskega narodnega Gledališča v Novi Gorici pa Foto klub Nova Gorica omogoča vpogled v mednarodno fotografsko dogajanje tudi ostalim ljubiteljem fotografije iz mesta vrtnic in ostale Slovenije.

Pri organizaciji vseh treh izvedb razstave smo člani kluba pridobili bogate izkušnje in navezali mnoga nova prijateljstva. Prav zaradi vsega tega načrtujemo, da bi razstava v tem obsegu postala tradicionalna.

Dušan Miška /MF FZS, EFIAP