Damijan Sedevčič -Odmevi ulice

DamijanRazstava 1 1FOTOGRAFSKO DRUŠTVO JESENICE

Foto galerija na Jesenicah

Trg Toneta Čufarja 4

 

petek, 21. 12. 2018, ob 18. uri.

 

odprtje fotografske razstave

" Odmevi ulice " 

avtor Damijan Sedevčič MF FZS

član Foto kluba Nova Gorica

 Razstava bo odprta do 15. januarja 2018

 

 

Odmevi ulice

Črna je... Ulica. In tu in tam. Kam in kod mi je cilj? Bežne misli. In tista dama, tiha je in sama. V luči je upanje. Ah...

Tako kot je Damijan upodobil svobodo izražanja skozi fotografije, tako sem si sam dovolil interpretacijo dojemanja Damijanovih fotografij. Tih, preprost, mojster fotografije, član Foto kluba Nova Gorica. Več o avtorju naj povejo same fotografije, saj ena fotografija pove več kot 1000 besed.

Nastale fotografije pričajo o avtorjevem bogatem tehničnem znanju in pretanjenem osebnem občutenju. Ker ima rad črno barvo, za svoje umetniško izražanje pogosto uporablja črno belo fotografijo. Osebno noto fotografiji rad doda tako pri fotografiranju kot v postprodukciji v digitalni temnici. Pri fotografiranju uporablja funkcijo večkratne ekspozicije ali pa se poigra s tresenjem, sukanjem fotografskega aparata pri dolgih časih ekspozicije. Pri tovrstnih tehnikah ne gre za popoln nadzor nad končnim nastalim delom, kjer je rezultat lahko poguba ali popolen uspeh. Podoben postopek, a z večjim nadzorom nad končno dovršenostjo, avtor doseže z delom v digitalni temnici. Tu nastajajo fotografije v več plasteh, na katerih je del fotografije oster - statičen, okolica pa je zmaknjena - zabrisana. Pri tovrstni tehniki je potrebno biti na kraju fotografiranja zelo spreten, saj mora fotograf isti motiv posneti dvakrat - enkrat s hitrim in enkrat z dolgim ekspozicijskim časom. Avtorja surovi posnetki nikoli ne zadovoljijo, zato jih običajno umetniško dopolni v digitalni temnici.

Pri fotografiji je poleg tehnike pomembna tudi njena izpovednost, ki doda umetnikovo interpretacijo motiva in razkrije njegovo osebnost. Žal se izpovednost v sodobni fotografiji umika tehniki, ki je zmotno vse bolj v prvem planu in z uporabo pretirano živih barv, kontrastov in izrazito ostrino stremi k popolnosti. Tega nikakor ne moremo trditi o avtorjevem delu, saj mu je tehnika zgolj v pomoč za doseganje večje izpovednosti. S pomočjo fotografskega aparata in digitalne temnice je pri končni fotografiji naredil pravo zmes surove fotografije z večplastno, s tem pa končno fotografijo obogatil z dodano vrednostjo. Surovo fotografijo razumem kot fotografirančevo realno videnje realnosti okoli sebe, večplastnost pa prikazujejo njegove misli, misli podzavesti. Končni pomen zmesi realnega videnja in podzavesti prepustim samemu gledalcu.

Damijan je pravi izrazno-izpovedni fotograf, kjer na svojevrsten način, tako kot on sam, zna združiti tehniko z izpovednostjo. Prav je, da avtor pri svojem izražanju ne poskuša posneti drugega fotografa in s tem zatreti svojo notranjost, temveč z izražanjem samega sebe doseže edinstveno prepoznavnost. Avtorju ob razstavi iskreno čestitam in upam, da bo še naprej hodil svojo pot...

Jure Kuštrin- KMFZS