Marjan Humar- Pot v dolino

Spoštovani, vabimo vas na odprtje fotografske razstave našega člana Marjana Humarja, ki bo v petek, 26. aprila 2019 ob 19. uri v galeriji Kavarne in restavracije Pecivo v Novi Gorici. Več o avtorju v preberi več.
     vabilo marjan humar pecivo2019
 
 

Marjan Humar, MF FZS, AFIAP

Rodil se je leta 1946 v Postojni, odraščal v Novi Gorici, po končanem študiju strojništva pa se je preselil v Vrtojbo, kjer danes živi. S fotografijo se je pričel ukvarjati že v mladosti, ko je tako kot večina ljudi, hotel ohraniti spomin na lepa doživetja. Z vstopom v Foto klub Nova Gorica, leta 1980,pa je spoznal izrazno fotografijo, ki ga je povsem zasvojila. Ni je sprejel zgolj kot dokumentarno fotografijo, ampak predvsem kot svoje videnje ter izpoved notranjega doživljanja sveta in življenja okrog sebe. Za njegova fotografska dela in razstavne uspehe je avtorju Umetnostni svet Fotografske zveze Slovenije, leta 1997 podelil naziv Mojster fotografije FZS, leta 1998 pa mu je Mednarodna zveza za fotografsko umetnost podelila naziv AFIAP- umetnik FIAP. Svoja dela je doslej predstavil na dvanajstih samostojnih in šestih skupinskih razstavah, z njimi sodeloval na več kot devetdesetih domačih in mednarodnih fotografskih razstavah ter zanje prejel preko petdeset priznanj.

Po kar dvajsetih letih razstavnega in večinoma tudi fotografskega premora, se je avtor ponovno pričel resneje ukvarjati z izrazno fotografijo in s pričujočo samostojno razstavo, nadaljuje svojo fotografsko pot. Tako kot ostale zvrsti likovne umetnosti, terja tudi izrazna fotografija, od vsakega uspešnega ustvarjalca veliko, že v njegovo zibelko položene, umetniške moči in ustreznega tehničnega znanja. Avtorja je prevzela barvna fotografija, zato v svojih fotografijah izkorišča prav izrazno moč barv in kompozicije, kot dvojico osnovnih elementov fotografske govorice. V preteklosti se je avtor fotografsko preizkusil v različnih žanrih, vselej pa ga je najbolj pritegnila krajinska fotografija v kateri vidi neomejene možnosti likovnega ustvarjanja. Iskanje posebnih motivov in vseh tistih nadrobnosti krajine, ki jih izkušen fotograf zna opaziti, prinaša v to dejavnost še dodaten čar. Tokrat avtor predstavlja del svojih novejših krajinskih fotografij, kolekcijo s tematiko vode. Nemalo kdaj naporno in zahtevno raziskovanje še neokrnjenih gorskih grap, po katerih igrivo žuborijo potoki, je vredno truda. Prelivanje vode hiteče niz dol, čez z mahom poraščene skale, kipeče v tesneh, preskakujoč skalne ovire, ustvarja čudovite vodne in kamnite oblike. In to je bil avtorju navdih za nastanek razstavljene kolekcije fotografij.