Samostojna fotografska razstava Vasja Leban, Jure Kuštrin, Boris Godnič

 05_ucilna_razstava

Boris Godnič, Jure Kuštrin, Vasja Leban razstavljajo v galeriji Učilna v Oseku.

 

Rafael Podobnik, EFIAP/s je zapisal: "Foto klub Nova Gorica se je v vseh obdobjih 43-letnega obstajanja ponašal z razstavljalci, ki so želi in žanjejo uspehe na domačih ter mednarodnih razstavah. Ne gre samo za srečo. Klub odlikuje nesebična izmenjava izkušenj in znanja na ponedeljkovih srečavanjih, kar vedno znova pritegne nove člane in jim omogoča sorazmerno hitro umetniško zorenje.

 Boris Godnič se predstavlja s ciklom "Planet X", ki je nastal v zbiralniku črpalne hidroelektrarne Avče v Kanalskem Vrhu. Avtorja odlikuje odlična tehnika, brezhibno kadriranje in izjemen posluh za sodobni fotografski izraz. Zelenkasto sive, rjave, modre in črne ploskve, akvarelno razmazani sledovi gum, človeške figure in objekt ob vstopu v rov so polni asociacij in spodbujajo gledalčevo domišljijo. Zlahka vstopamo v Godničev svet in se mu prepustimo. 

 

boris_splet_ucilna

 

Jure Kuštrin je ustvarjal na pogorišču ene izmed stavb nekdanje reprezentančne tovarne Meblo. Cikel je poimenoval "Me-blo", torej Meblo, ki je bilo. Gre za likovno izčiščeno, zaokroženo reportažo, ki jo avtor simbolično zaključi z rezalcem železa. Močan vtis zapusti okvir z izgorelo sliko. Prava fotografska ironija. Slika, recimo da je bila fotografija, je sicer izgorela, vendar je do izginotja ščitila steno, ki je zato v okvirju manj okajena kot v okolici. Žrtvovanje slike je rodilo novo sliko. Namenoma smo izpostavili posnetek, ki ima tako subtilni izraz, da bi ga večina žirij spregledala. 

 

jure_splet_ucilna

 

Vasja Leban, organizator razstave, domačin, je v galeriji Učilna že dvakrat razstavljal. Na otvoritvi je potožil, da je po dveh predstavitvah težko sestaviti tematsko zaokrožen cikel, če se nočeš ponavljati. Izbor je imenoval "Natura". Sestavljajo ga detajli morskega obrežja in krajinski posnetki kot so vinogradi, slikoviti potoki, Cerkniško jezero. Ko morje odteče, mu ostane kamnita skodelica modre soli. Drugič štirikotni, z zelenimi algami obrobljen bazenček. Krajine so pogosto resnobno temačne, kar doseže z večernim snemanjem ali naknadno obdelavo posnetka. Preseneča krajina z modro sivimi oblaki in v mrak izgubljajočo se cesto, ob kateri Lebanu kot po čudežu zažari šop jesenskih trav."         

    

vasja_splet_ucilna

               

Razstava bo na ogled do konca junija 2010. Galerija Učilna Osek v Vipavski dolini je odprta ob nedeljah od 10.00 do 12.00.