Razstava Društva upokojencev Solkan

Društvo upokojencev Solkan se predstavlja  1. marca 2011 v Kulturnem domu  Nova Gorica  z fotografijami članov foto sekcije Katuše Vuga-Margon, Valterja Pavlina ter Jožefa Bitežnika.  Postavljene fotografije so iz zbirke zadnjih treh razstav » Poletje v naših vrtovih, jesenske barve, zimske podobe«.  Razstava bo postavljena do 30. marca 2011.

razstava_upokojenci

V Društvu upokojencev iz Solkana so se pred dvema letoma odločili razširiti področje aktivnosti na fotografijo. Ustanovili so foto sekcijo in takoj pristopili k pripravi prve razstave z naslovom  »Naš Solkan«, katere otvoritev je bila 27. junija 2009 ob koncertu pevskega zbora »Slavec«. Na razstavi je sodelovalo pet članov društva in gost iz Ajdovščine. Drugo razstavo z naslovom »Zimske podobe« je društvo priredilo 22. maja 2010,katera je gostovala v Ljubljanskem Cankarjevem domu v času Festivala za tretje življenjsko obdobje. Na isti prireditvi so naši fotografi sodelovali tudi na razstavi fotografij »Medgeneracijsko sodelovanje«, fotografija Valterja Pavlina pa je bila nagrajena.18. septembra 2010 so  ob krajevnem prazniku  fotografi foto sekcije društva upokojencev Solkan  pripravili tretjo razstavo na temo »Cvetje iz naših vrtov«. Razstava je bila deležna velike pozornosti, saj je na njej sodelovalo deset članov društva.Ob letošnjem kulturnem prazniku so fotografi Katuša Vuga-Margon, Valter Pavlin ter Jožef Bitežnik iz foto sekcije društva upokojencev Solkan pripravili že četrto razstavo na temo » Jesenske barve«.  

Valter Pavlin se je s fotografijo začel ukvarjati že pri štirinajstih letih leta 1964, ko je Foto Lado organiziral foto krožek v Osnovni šoli Solkan. Do danes je zamenjal več fotoaparatov, z digitalno fotografijo pa se ukvarja zadnjih pet let. Je član Fotokluba Nova Gorica, aktivni sodelavec v društveni foto sekciji in soavtor dosedanjih društvenih razstav.

        valter_pavlin_1

        valter_pavlin_2

 

Katuša Vuga - Margon, Solkanka in sveža upokojenka, je opravila osnovni fotografski tečaj pri Univerzi za tretje življenjsko obdobje Nova Gorica(Unitri). Digitalni aparat, ki ga je dobila kot novoletno darilo, je podkrepil njeno nagnjenost do fotografiranja in od takrat se redno izobražuje v delavnicah pri Unitri. Lani je že sodelovala na dveh razstavah DU Solkan, nato na razstavi v galeriji Frnaža in na razpisu Fotokluba Nova Gorica. Decembra se je udeležila fotografskega natečaja, ki ga je organiziralo fotografsko društvo Veno Pilon iz Ajdovščine.

        Katusa_margon_1

        Katusa_margon_2

 

Jožef Bitežnik, poznan kot dolgoletni predsednik DU Solkan, se že vrsto let ukvarja z fotografiranjem društvenih aktivnosti, tako da je ustvaril obsežen arhiv fotografsko dokumentiranih dogodkov iz društvenega življenja zadnjih desetih let. Pred dvema letoma je spoznal digitalno fotografijo in ob pomoči izkušenega Valterja Pavlina in drugih skuša z veliko volje  prodreti v ta novi svet, vendar pravi, da je še vedno na začetku poti in da se mora še veliko naučiti. Je pobudnik te nove društvene dejavnosti in član komisije za tehnično kulturo pri Zvezi društev upokojencev Slovenije. 

        joze_biteznik_1

        joze_biteznik_2